A Piros végtelen gyűrű végtelen története

2016. October 20.
LAZAR VERÓ

Minden ékszernek saját története van. Éppúgy, mint egy épületnek, könyvnek, vagy akár egy régi karórának. Az ékszertervezés ezért is különleges: egy gondolattal, vagy épp mozdulattal hozzájárulhatunk nemcsak az ékszer, hanem viselője élettörténetének alakulásához, miközben saját históriánkat is beleszőjük az elkészült alkotásba. Így indít el minden tervezés egy végtelen történetfolyamot, amely addig nyúlik, amíg az ékszer valaki birtokában létezik.

Végtelen szobor

2013. egyik estéjén, amikor már alváshoz készülődtem, hirtelen izgalmas gondolatok törtek rám. Azonnal papírt és ollót ragadtam, és az ihlet lázában elkészítettem a Végtelen kollekció első gyűrűjét. Akkor még  papírból állítottam össze a formát, ám másnap kora reggel már az ezüst verziót csiszolgattam.  Az első gyűrű után aztán már sorban készültek a Végtelen kollekció különböző darabjai. De éreztem, hogy ezen túl egy plasztikusabb Végtelent is szeretnék, ami már inkább szoborszerű érzetet nyújt.

Barcelona

2014. nyarán több kurzuson is részt vettem Barcelonában. Ezeken a kurzusokon spanyol és más külföldi ékszertervezőkkel alkottunk közösen, ki-ki a saját ékszerét készítette el. Egyik ilyen kurzuson kezdtem el a Végtelen szobromat. Gyurmából elkészítettem a modellt, és ezek után következett a forma „kifaragása” viaszból.

A viaszveszejtéses ékszerkészítésnek megvannak a saját szabályai, nagyon precízen kell elkészíteni a viaszformát. Mivel ez a végtelen jel közel 4 cm-es, ezért mindenképpen üregesre kellett készíteni, hogy a viselője ne súlyzóként egyensúlyozza majd az ujján. Nagy óvatossággal, 1 mm héjazatúra készült el a viaszmodell.

Szoborból gyűrű

Ezt követte az öntés technológia, ezüstből öntettem ki a formát.

Miután az üreges öntvényt összeforrasztottam és kidolgoztam, hosszú hónapokig csak nézegettem, de még mindig nem tudtam, hogy medál vagy gyűrű lesz-e belőle.  Ez idő alatt számomra továbbra is egy szobor volt.

Aztán egy nap megszületett a döntés: gyűrű lesz! Majd következett egy újabb technikai állomás, a műgyantázás, amikor a végtelen jelek áthatását pirossal kiemeltem.

A több havi álmodozás és a komoly munka eredménye lett ez a gyűrű, amely többet jelent nekem, mint „csak egy gyűrű”. Számomra egy szobor is egyben, amely a viselőjét garantáltan kiemeli a tömegből.

A Végtelen kollekciómat megnézhetitek  itt, és a kollekció darabjai között  megtaláljátok ezt a különleges gyűrűt is.

Add your comment